.
Kuluplerin en önemli gelirlerinin yayın gelirleri olduğu düşünüldüğünde,futbolcular bundan doğrudan etkilenecektir.Böyle bir ortamda, futbolcular, azalan gelirleri dolayısıyla muhtemelen daha az emek harcamak ve daha az futbol maçı yapmak isteyeceklerdir. Bu durumda, gerek ülke federasyonlarını gerekse UEFA ve FIFA nın gelirlerinin azalmasına neden olabilecektir.
Bu durumdan daha az etkilenecek 10 - 15 kadar kulüp olabilir. Fakat, bu kulüplerin de diğer takımlar olmadan değerlerini koruyamayacakları düşünüldüğün de onlarında etkileneceğini açıktır. Böyle bir ortamda gidebilecek iki yol olabilir,
- Ya Avrupanın köklü ve tanınmış kulupleri ayrı bir lig oluşturarak kendi aralarında yarışabilirler,
- Ya da fütbol demokratikleşerek,iyi futbolcular sadece köklü takımlara transfer olmayıp daha fazla sayıdaki takımlarda futbola devam edebilirler.
Az sayıdaki takımın kuracağı Avrupa Ligi organizasyonu, UEFA ve FİFA yı rahatsız edebilir. Bu organizasyon profesyonel olarak kendilerini yönetmek isteyebilir ve milli maçlara olumlu bakmayabilir. Ancak,alttan gelen futbolcular yanında nereden beslenecekleri sorusu da ortadadır.Bu nedenle Avrupa Ligi kurulması çok kolay gözükmemektedir.
Kulupler arası kuvvet dengesizliğini giderecek(belirli sayının dışında iyi futbolcu alamamak gibi)tedbirler alarak kulüpler arası yarışmayı daha çekici ve renkli hale getirebilirler.Diğer bir ifade ile futbolu rekabete açabilirler.Nitekim NBA'de bu yıl ilan edilen lokavtın en büyük nedeni olarak, oyuncuların almakta oldukları sabit ücretler gösterilmiştir. Doğal olarak 30 kulupten 22 sinin zarar ettiğini belirten NBA yönetiminin, bu istekleri oyuncular tarafından tepkiyle karşılanmıştır.
Krizin etkilemeyeceği sektör olmayacak diyebiliriz.
e mail
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme