Mart ayının ilk yarısında yarım asırlık üç okul arkadaşı Sicilya adasına bir haftalık bir gezi yaptık. Üçümüz de Palermo'yu görmüş olmamıza nedeniyle bu sefer gördüğümüz filmlerden etkilenmiş olarak kasabaları ve adanın yaşamını görmek istiyorduk.
1.Gün İstanbul-Katanya-Enna-Ficuzza
Yolda ilk olarak "Sicilia Outlet" durup kahve içip dinlendik. Yolun yakınlarında rüzgar ve Türkiye'de hiç olmayan güneş enerjisi santralleri dikkatimizi çekti. Bir saat sonra 950metrede kurulmuş Enna şehrine çıktık. Tek bir ana caddesi olan manzarası güzel şehrin özelliği yoktu. İspanya'daki Toledo ve Ronda ile karşılaştırma bile yapılamazdı. Zaten kısa sürede bulutlar şehre indi ve her taraf sis içinde kaldı.
Kuzeyde Palermo yakınlarından denize çıktık. Yol Begharia ve diğer küçük yerleşim yerleriyle kartpostallık güzellikler sunmaya başladı. Palermo'ya yakın bir yerden tekrar güneye doğru içeri girerek dağlık yollardan orman içindeki Ficuzza'ya vardık.
2.Gün Ficuzza-Corleone-Trapani-Erice
Sabah erkenden kalkıp ormanlarla kaplı vadideki derenin su sesleri ve karlarla kaplı heybetli vakur dağların serinliğinde yürüyüş yaptık. Köyde kralın yaptırdığı av köşkü en görkemli yapı olarak hala durmaktaydı.
Trapani yolunda Corleone'de kahve içmek niyetindeydik. Ancak orman ve ağaçlar bitmiş sıradan bir kasaba olan Corleone'de durmadan yolumuza devam ettik. Halkın mafya konuşmalarından hoşlanmadığını duymuştuk ancak görünce Baba filminin bizlerde yanlış izlenim bıraktığı kanaatimiz kesinleşti.
Erice'den Trapani |
Dar ve virajlı tepeleri aşarak öğlen Trapani'ye vardık. Adanın kuzey batısında kale duvarları ile çevrili sivri bir burunun kuytusundaki şehir şiddetli kuzey rüzgarlarından korunabilecek doğal bir liman. Güneyde Marsala'ya kadar denizden tuz elde eden tuzlalar hemen göze çarpıyor. Şehrin batısındaki iki adaya yazın günlük turlar yapılıp gezilebiliyormuş.
Trapani |
Şehrin doğusunda 700m yükseklikte kuzey ve batı denizlerini kontrol edip güneyindeki ovaya hakim tarihi kale şehir Erice yer alıyor. Erice tipik dar sokakları olan çok güzel bir şehir. Manzarası Toscana bölgesindeki kale şehirlerden (Siena, Sangimiano) daha güzel.. Üç taraftan deniz manzarası varken güneyde ova ve göl manzarası bulunmakta. Şehir oldukça rüzgarlı ve soğuktu. Yazın denizden gelen esintiyle çok ferah olabilir.
Biz Erice'ye arabayla güneyden çıkıp batıdan indik. Trapani'den yaz aylarında teleferikle Erice'ye çıkmak mümkünmüş. Batıdan inerken virajlı yolda yapılan manzara seyir cebinde aşıklar arabalarıyla adalar arasında güneşin batışını seyrediyorlardı.
Akşam daha önceden belirlediğimiz balık restorana gitmek istediğimizde salı günü tüm lokantaların kapalı olduğunu şaşkınlıkla öğrendik.
3.Gün Trapani-Palermo
Trapani'den 1.5 saatte otoyoldan Palermo'ya vardık. Sicilya'nın en büyük ve en önemli liman şehri olan Palermo'da şehir merkezinde otelimize yerleştik. Resepsiyonda otel müşterilerinden birisi arabasının soyulduğunu anlattığını duyunca arabamızı o gece 12 euroya bir otoparka bıraktık.
Katedral, opera binası yoluyla eski şehrin olduğu yerlerde gezinip deniz kenarından yat limanı yoluyla otelimize döndük. Önceden belirlediğimiz lokantada yediğimiz yemekten hoşnut kalmadık.
4.Gün Palermo-Bagheria-Cefalu
Villa Palagonia salonu |
Bagheria'dan çıktıktan yarım saat sonra yüksek bir kayalığın kuzeybatısına yapılmış dar sokakları ve binalarıyla Bodrum'a benzeyen esen rüzgarlarıyla ünlü turistik Cefalu'ya vardık. Kuvvetli güney ve güney doğu rüzgarları nedeniyle dağı arkasına alan kasaba Mart ayında turist olmasa da çok güzel plajları ve lokantaları olan bir yer. Dar sokaklarda yürüyüp dükkanlara bakarken tavanı keresteden yapılmış katedral mutlaka gezilmeli. Kayalığın tepesindeki kaleye dik tırmanışlarla çıkılabiliyor.
Cefalu kilise meydanı |
Cefalu ve dağ |
Cefalu'da başta taze kılıç balığı ızgara olmak üzere nefis bir yemek yedik(yuvarlak içinde sebze ve peynir olan yağda kızarmış olana Sicilya usulü diyorlar) Yazın yenilen balıkların tamamının dondurulmuş olduğu söyleniyor.
5.Gün Cefalu-Tindari-Messina-Taormina
Bagheria'dan Taormina'ya kadar deniz kenarından giden otoyol çok sayıda tünelden geçiyor. Bu yol paralı. Takriben 10-12 euro.
Cefalu, Messina arasında uzaktan görülebilen dağın tepesinde Tindari kilisesi (Siyah Madonna olan tapınak) dini açıdan çok önemli eski yunan şehri. Tepeden her iki taraftaki koyların manzarası nefis. Messina boğazından kuzeye çıkan gemilerin barınabileceği kumdan oluşmuş mendireğin yarattığı doğal liman.
Tindari'den Patti |
Cefalu, Messina arasında uzaktan görülebilen dağın tepesinde Tindari kilisesi (Siyah Madonna olan tapınak) dini açıdan çok önemli eski yunan şehri. Tepeden her iki taraftaki koyların manzarası nefis. Messina boğazından kuzeye çıkan gemilerin barınabileceği kumdan oluşmuş mendireğin yarattığı doğal liman.
Messina'ya geldiğimizde ana kara İtalya gayet net görünür hale geldi. Kısa bir yolculuktan sonra tüneller, viyadüklerle varyantı tırmanarak Taormina'ya vardık. Taormina'da dışarıdan gelenler arabalarını şehir eteklerindeki otoparklara bırakmak zorundalar. Otoparklarda gecelik 13-15 euro civarında. Otobüsle gelenler ise şehre girmeden şehrin eteklerinde kamu minibüsleriyle şehre çıkabiliyor.
Castelmola'dan Taormina kıyıları |
Taormina, tepelerdeki kale şehirlerden. Surlarla çevrili şehrin ana caddesi iki tarafında giriş kapıları olan düz 1km yakın bir cadde. Sicilya'nın en turistik yeri Taormina. Güneyde nefis Naxos körfezi manzaralı yunan amfi tiyatrosu ile şehrin içinde Roma tiyatrosu kalıntıları var. Şehir ilk andan itibaren insanı manzarası ve güzelliğiyle turistleri büyülüyor.
Taormina Catanya kapısı |
6.Gün Etna Yanardağı- Castelmola
Taormina'dan bir saat uzaklıktaki 2000 m yüksekliğindeki Etna yanardağı teleferiğe (Rifugio Sapienza) gittik. Etraf kalın kar ile kaplıydı. Hafta sonu olması dolayısıyla aileler çocuklarıyla plastik kızaklarla kayıyorlardı. Biz teleferik çalışmadığı için yukarı çıkıp oradan ciplerle kratere inemedik.
Etna Yanardağı etekleri |
Dönüşte Taormina'nın arkasındaki yüksek tepede kurulu olan Castelmola'ya çıktık. Buradan deniz kıyısı ve karşı kara net olarak görülebiliyordu. Manzara yükseldikçe daha cömert ve unutulmaz görüntüler sunuyor.
7.Gün Katanya ve dönüş
Balık pazarında bir enginar sever olarak değişik pişirmeler gördüm. Yapraklı enginarları ortadan ikiye bölüp yağda kızartıyorlar. Diğer taraftan enginarların içine maydanoz soğan ve başka yeşilliklerle doldurup köz kömürün üstüne sıralayarak pişirip tanesi 1 eurodan satıyorlar.
Sicilya beklediğimden soğuk ve dağlık çıktı. Adada demir yolu olması beni şaşırttı. Akdeniz'deki başka büyük hiç bir adada demir yolu yoktur.Rüzgarlı denizleri ve Akdeniz'in ortasında yer almaları nedeniyle çeşitli medeniyetlerin etkisi altına girmişler. Batısı Arapların etkisinde kalmış daha az turistik bir bölge. Bir Egeli olarak çok güzel denizlerimiz varken Sicilya'ya denize girmeye gitmeyi düşünmem. Ancak,Taormina, Etna bölgesi gezilmek için çok güzel yerler.
Kuzey İtalya'nın zenginliği Sicilya'da görülmemesine karşın daha sıcak bir coğrafya.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönderme